Venkovní grilování

2e466f61-8-tipu-diky-kterym-udelas-z-grilovani-opravdu-zdravou-zalezitost-

Základem grilování je vhodný výběr grilu - každý má jiné požadavky a vyhovuje mu jiný gril. Níže vám přiblížíme a podrobně popíšeme výhody a nevýhody jednotlivých typů grilů. Tak pojďme na to.

Zahradní grily

Na trhu je na výběr z několika druhů, ale který je pro Vás ten pravý?

Gril na dřevěné uhlí/brikety

  1. Rozhodně největší výhodou je, a to mi dají zapravdu snad všichni fanoušci grilování, jedinečná chuť a vůně očouzeného masa. 
  2. Na to, než se pořádně rozpálí, si chvíli počkáte. Mezičas můžete využít pro přípravu stolu. 
  3. Praskání dřeva či plápolání ohně v rozehřátém grilu vytváří příjemnou atmosféru.
  4. Pořizovací cena grilu na uhlí či dřevo je víc než přívětivá.
  5. Na trhu jsou v nabídce i přenosné varianty, které si můžete přesouvat dle libosti. Například v případě špatného počasí se z grilovačky pod širým nebem přesunout na zastřešenou terasu. Najdete je i v naši nabídce.
  6. Gril vyzařuje teplo, což oceníte zejména při večerním grilování. Je možné v něm rozdělat oheň i po grilování a zahřát se.
  7. Velice snadno se s tímto typem grilu manipuluje. 

Plynový gril

  1. Velikou výhodou je, že nemusíte čekat na dostatečné rozpálení. Jakmile otočíte kolečkem, můžete pokládat maso na gril. 
  2. Možnost regulovat teplotu vám zaručí šťavnaté pokrmy. 
  3. Jídlo se propéká rovnoměrně.
  4. Na trhu jsou dostupné plynové grily i s hořáky pro zónové vaření. Více hořáků vám umožní grilovat najedou pokrmy, které potřebují rozdílné teploty.
  5. Čistění plynového grilu je velmi snadné a zvládne ho uklidit každý.

Elektrický gril

  1. Ideální pro ty, kteří zápasí s místem – vejde se téměř všude, třeba na balkon.
  2. Rozpálený je za chvíli a vy tak můžete začít grilovat za pár minut.
  3. Není k němu potřeba žádné speciální palivo, postačí vám zásuvka.
  4. Nebude vás obtěžovat žádný otravný kouř – nebudete smrdět jako špekáček. Můžete si vychutnat venkovní grilovačku na čerstvém vzduchu.
  5. Elektrický gril se spirálou dokáže nahradit výkon plynového hořáku nebo grilu na dřevěné uhlí.

Chyby při grilování

Aby byla vaše grilovačka perfektní do posledního puntíku, je potřeba se pořádně připravit. Jak předejít nezdaru si vysvětlíme na nejčastějších chybách při grilování.

Teplota grilu

Pro správnou přípravu pokrmu na grilu je klíčová jeho teplota. Pokud grilujete na dřevěném uhlí, je dobré ho nechat rozehřát alespoň půl hodiny před položením masa na rošt. Oheň nesmí plápolat přes mřížku, uhlíky nemohou být ale ani černé. Pro udržení ideální teploty během celého průběhu přípravy je dobré je sem tam prohrábnout. 

Jak vyčistit gril

Není nutné z toho dělat vědu. Pokud grilujete na dřevě, uhlí či briketách, stačí gril jen pořádně vypálit. Z roštu odstranit zbytky jídla a vykartáčovat ho v mýdlové vodě.

Jestliže potřebujete vyčistit elektrický gril, použijte škrabku a zbytky jídla jemně odstraňte. Povrch dočistěte houbičkou a octovou vodou. 

Plynový gril zvládne vyčistit úplně každý – stačí ho zapnout na zhruba 15 minut na nejvyšší teplotu. Zbytky jídla se spálí a popel jednoduše vysypete do odpadu. Rošt se pak vyčistí opět kartáčkem a pomoci mýdlové vody. 

Podložka na grilování

Určitě se vám již stalo, že šťavnaté masíčko, které vypadá tak moc chutně, se před vašima očima doslova propadlo skrz rošt. Nezapomeňte, že jednotlivé druhy pokrmů tepelnou úpravou mění tvar. Jednoduše to vyřešíte koupí grilovacích desek. 

Tipy na grilování

Asi nikoho nepřekvapí, že nejčastěji se na rozpáleném roštu objevuje maso – grilovaná žebra, steaky, špízy. Rozmlsaní masožravci určitě neodmítnou šťavnatý burger, očouzený kouřem z rozžhaveného uhlí. Je možné připravit i větší kusy masa, jako například kuře. A ti z vás, kteří si rádi pochutnávají na guláši nebo vaječině, určitě ocení možnost doplnit gril o závěsný kotlík. Grilovaný pstruh či losos se také těší veliké oblibě. Za poslední roky se ale staly velmi oblíbenou potravinou horké, táhnoucí se sýry, nejčastěji grilovaný hermelín. Maso a sýry výborně doplňuje grilovaná zelenina. Takto upravit můžete v podstatě každou zeleninu, nejčastěji je to grilovaná cuketa, chřest nebo paprika. Přílohou může být i opečené pečivo.

Grilování není ale jen o slaných pokrmech. Můžete si také připravit například i ovoce, jako je grilovaný ananas.

udrzitelne_grilovani