Vratové systémy

sekční-trido

Než se pustíte do výběru vrat, musíte si ujasnit pár důležitých věcí. Vrata budete vybírat nejen podle designu, ale hlavně podle místa, kterým disponuje budova a ukotvení, které může zajistit. Dále je na místě ujasnit si požadavky – zda mají vrata chránit proti ohni, udržovat uvnitř příjemnou teplotu nebo například odizolovat hluk.

Vrata – z jakých si mohu vybrat

Na trhu je několik variant a každá z nich splňuje jiná kritéria výběru. Každá vrata vyhovují jinému typu budovy, mají jiné rozměrové nároky. Níže si přiblížíme pár z nich.

Sekční vrata

Velmi oblíbenými se staly díky úspoře místa – pohybují se totiž směrem vzhůru a jednotlivé sekce se postupně zasouvají pod strop. Jsou perfektním tepelným izolantem díky celoplošnému zaizolování. Sekční garážová vrata zajistí ochranu vašemu prostoru – ovládací systém je umístěn uvnitř garáže. Dnes je již možné přidat na vrata různé designové prvky jako jsou například ocelové ornamenty, barevné polepy nebo větrací mřížky a prosklení. Pokud potřebujete jen do místnosti vejít, mohou se vrata osadit i dveřmi a tím se vyhnout celému otevírání vrat a namáhání motoru.

Rolovací vrata

Ideální do prostor, ve kterých je každý volný centimetr ceněný zlatem. Při otevírání se lamely postupně rolují do úložného prostoru umístěného pod stropem. Velikou výhodou je, že pokud dojde k poškození či poškrábání jedné lamely, lze ji jednoduše vyměnit. Díky tomu, že se vrata vyrábějí na míru, není nutné provádět špinavé a prašné práce, jako je například bourání. Rolovací garážová vrata jsou prodávána v různých barevných provedeních. 

Posuvná vrata

Systém zavírání je v tomto případě podél boční stěny. Posuvná vrata je možné otevřít jen na velikost postavy či menšího vozidla. Díky kvalitnímu pohonu se nemusíte namáhat a otevírat vrata mechanicky. Co se týká zaizolování, tak je to maličko horší než ve dvou výše zmíněných případech. K úniku tepla může docházet skrz mezeru mezi podlahou a posuvným křídlem. Většinou se tento nešvar řeší přimontováním těsnícího kartáče.

Dvoukřídlá garážová vrata

Spolehlivá klasika, která není závislá na elektrické energii. Problémem je, že potřebují místo pro otevírání vrat – pokud jsou garážová vrata umístěna pod úrovní terénu, je nutné zajistit sklon pro jejich správnou funkci. O dvoukřídlá vrata (nejčastěji se vyrábí ze dřeva) je nutné se také čas od času starat, na rozdíl od výše zmíněných druhů. Je možné pořídit si i jednokřídlá garážová vrata.

Vjezdová vrata 

Zajistí vám bezpečný příjezd až na váš pozemek. Není nutné manuální otevírání, vjezdová vrata jsou ovládaná dálkově. Existuje několik druhů, které se liší svými nároky na prostor. 

  1. Vrata s křídly, které se otevírá dovnitř nebo ven, jsou stejně jako garážová vrata dost náročná na prostor. Proto nejsou ideální volbou tam, kde se setkává rušná silnice s vjezdem na váš pozemek.
  2. Posuvná brána, která se sune po spodní kolejnici. Je důležité čas od času vyčistit vodící kolej od drobných kamínků a jiných nečistot.
  3. Samonosná brána, je náročnější než brána posuvná. Proto ji není možné zabudovat do příliš úzkého vjezdu. Obrovskou výhodou ale je, že mohou být postaveny i na nerovném povrchu. Pohybují se totiž minimálně 5 cm nad zemí.

Pohony vrat

Pokud chcete funkční vrata, je důležité zainvestovat i do kvalitního pohonu. Před jeho výběrem je namístě popřemýšlet, jak často budou vrata používána, nad hmotností a rozměry. Můžete si vybrat z motorů bočních nebo stropních. Ať už se jedná o pohon vrat nebo o motor na garážová vrata, je nutné vědět, že pro každý typ je určen jiný pohon. Všechny pohony je ale možné v nouzovém režimu (při výpadku elektrické energie) ovládat manuálně. 

Samozřejmě je dobré myslet i na přídavná zařízení, jako jsou například fotobuňky, které rozpoznají předměty či jiné překážky v prostoru vrat a ta se automaticky ihned zastaví. Pro zapomnětlivce je možné místo dálkového ovládání zvolit kódový zámek, do kterého stačí zadat číselnou kombinaci a nemusíte hledat ovladač po kapsách.